Give us a little more information and we'll give you a lot more relevant content
Your child's birthday or due date
Girl Boy Other Not Sure
Add A Child
Remove A Child
I don't have kids
Thanks For Subscribing!
Oops! Something went wrong. Please contact support@fatherly.com.

The 73 Best Riddles for Kids That Aren’t Too Confusing

Riddles aren't just for Batman villains or weirdos — literally all kids love riddles. Here are a bunch that are perfect for kids, but hard enough to still be fun.

Julia Barnes for Fatherly

There’s a reason that riddles are the bedrock of ancient folk tales and superhero sagas. Riddles are a great way to knock the mind out of its cognitive ruts and to stimulate creative thinking in kids, adults, and mythic heroes alike. The best riddles for kids, like the best jokes for kids, are challenging, fun word puzzles that push kids to think outside the box while encouraging them to have fun with language itself. Of course, there’s a fine line to strike between riddles that are too easy and those that will make your kid get red in the face from frustration. The right riddles for kids can and should offer a playful way to wrestle with truly challenging questions.

Most kids have a natural aptitude for the type of thinking riddles require, and will surprise you with how well they tackle a stumper. The best riddles engage a kid’s natural problem-solving skills and make them laugh along the way. These 73 funny riddles and answers for kids — ranging from easy to hard — are great for kids of all ages to solve, and have fun while doing so.

The Best Food Riddles

  1. Riddle: What has to be broken before you can use it?
    Solution: An egg.
  2. Riddle: What begins with T, finishes with T, and has T in it?
    Solution: A teapot.
  3. Riddle: You bought me for dinner but never eat me. What am I?
    Solution: Cutlery.
  4. Riddle: If you took two apples from a pile of three apples, how many apples would you have?
    Solution: The one apple you took
  5. Riddle: What kind of vegetables are the most fun at parties?
    Solution: Fungi
  6. Riddle: What is the richest nut?
    Solution: A cash-ew.
  7. Riddle: Why didn’t the the fruit salad skip its own wedding?
    Solution: It had a lot of can’t-elope.
  8. Riddle: What kind of beer won’t get you drunk?
    Solution: Root beer
  9. Riddle: What kind of poultry is always going to the bathroom?
    Solution: Chick-peas
  10. Riddle: Why did the citrus tree go to the hospital?
    Solution: Lemon-aid
  11. Riddle: You cut me, slice me, dice me, and all the while, you cry. What am I?
    Solution: An onion
  12. Riddle: What kind of apples do computers prefer?
    Solution: Macintosh
  13. Riddle: What has many ears but cannot hear?
    Solution: Corn
  14. Riddle: What did the momma tomato say to the dawdling baby tomato?
    Solution: “Ketchup”
  15. Riddle: I’m a bird, a person, and a fruit. What am I?
    Solution: A Kiwi
  16. Riddle: What do you call a cat who loves to swim?
    Solution: A catfish
  17. Riddle: How many eggs would a rooster lay over three weeks, provided it is adequately fed and houses?
    Solution: Zero. Roosters do not lay eggs.

The Best Math Riddles

  1. Riddle: If two’s company, and three’s a crowd, what are four and five?
    Solution: Nine!
  2. Riddle: After a train crashed, every single person died. Who survived?
    Solution: All of the couples.
  3. Riddle: Four legs up, four legs down, soft in the middle, Hard all around.
    Solution: Bed
  4. Riddle: A word I know, six letters it contains, remove one letter and 12 remains, what is it?
    Solution: Dozens.
  5. Riddle: The more you take, the more you leave behind. What am I?
    Solution: Footsteps
  6. Riddle: What goes up but never comes back down?
    Solution: Your age!
  7. Riddle: When things go wrong, what can you always count on?
    Solution: Your fingers.
  8. Riddle: How many letters are there in the English alphabet?
    Solution: 18: 3 in ‘the’, 7 in ‘English,’ and 8 in ‘alphabet.’
  9. Riddle: I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I?
    Solution: Seven.
  10. Riddle: What has a head, a tail, is brown, and has no legs?
    Answer: A penny.
  11. Riddle: What happens once in a lifetime, twice in a moment, but never in one hundred years?
    Solution: The letter “M”
  12. Riddle: How many months in the year has 28 days?
    Solution: All months in the year have at least 28 days.
  13. Riddle: Using only addition and eight 8s, how to you get 1,000?
    Solution: 888+88+8+8+8
  14. Riddle: If I add six to 11, I get five. How?
    Solution: 11 a.m., six hours later, is 5 p.m.
  15. Riddle: A phone and case cost $110 total. The phone costs $100 more than the case. How much is the phone?
    Solution: $105

The Best Medical and Science Riddles

  1. Riddle: What can you catch but not throw?
    Solution: A cold!
  2. Riddle: A boy and his father get into a car accident. When they arrive at the hospital, the doctor sees the boy and exclaims “that’s my son!” How can this be?
    Solution: The doctor is the boy’s mother.
  3. Riddle: Light as a feather, there’s nothing in it, but the strongest man can’t hold it much more than a minute.
    Solution: Breath
  4. Riddle: What has hands but doesn’t clap?
    Solution: A clock.
  5. Riddle: I have legs but cannot walk, what am i?
    Solution: A chair
  6. Riddle: I can fill up a room without taking any space what am i?
    Solution: Light
  7. Riddle: What becomes wetter the more it dries?
    Solution: A towel.
  8. Riddle: What can’t talk but will reply when spoken to?
    Solution: An echo
  9. Riddle: The more of this there is, the less you see. What am I?
    Solution: Darkness
  10. Riddle: What has a neck but no head and arms but no hands?
    Solution:
    A shirt.

The Best Family Riddles

  1. Riddle: If a brother, his sister, and their dog weren’t under an umbrella, why didn’t they get wet?
    Solution: It wasn’t raining.
  2. Riddle: I am so simple, that I can only point yet I guide men all over the world.
    Solution: Compass
  3. Riddle: What five-letter word becomes shorter when you add two letters to it?
    Solution: Shorter. (Short + ‘er’)
  4. Riddle: What travels around the world but stays in one spot?
    Solution: A stamp.
  5. Riddle: Mary has four daughters, and each of her daughters has a brother — how many children does Mary have?
    Solution:
     Five, each daughter has the same brother.
  6. Riddle: David’s parents have three sons: Snap, Crackle and…?
    Solution: David!
  7. Riddle: What belongs to you, but other people use it more?
    Solution: Your name
  8. Riddle: Two fathers and two sons sit down for breakfast. They eat exactly three eggs, and yet each person ate an egg. How?
    Solution: One father is a grandfather, and therefore only eats one egg.
  9. Riddle: A doctor and a boy are together. The boy is the doctor’s son but the doctor is not the boy’s father. How?
    Solution: The doctor is the boy’s mother.
  10. Riddle: Six children and three cats are under an umbrella, and yet none of them get wet. How?
    Solution: It’s not raining.

The Best Geography Riddles

  1. Riddle: What has four eyes but can’t see?
    Solution: Mississippi.
  2. Riddle: Where can you find cities, towns, shops, and streets but no people?
    Solution: A map.
  3. Riddle: What room do ghosts avoid?
    Solution: The living room.
  4. Riddle: What is the capital in France?
    Solution: The letter F is the only capital letter in France
  5. Riddle: What always comes into a house through the keyhole?
    Solution: A key

The Best All-Around Riddles

  1. Riddle: Mr. Blue lives in the Blue house. Mrs. Yellow lives in the Yellow House. Mr. Orange lives in the orange house. Who lives in the White House?
    Solution: The President
  2. Riddle: What is full of holes but still holds water?
    Solution: A sponge.
  3. Riddle: If a red house is made of red bricks, and a yellow house is made of yellow bricks, what is a greenhouse made of?
    Solution
    : Glass, all greenhouses are made of glass.
  4. Riddle: What begins with an E but only has one letter?
    Solution: An envelope.
  5. Riddle: You draw a line. Without touching it, how do you make it a longer line?
    Solution: Draw a short line next to it and now it’s the longer line.
  6. Riddle: How can a leopard change its spots?
    Solution: By moving from one spot to another.
  7. Riddle: What is easy to get into but hard to get out of?
    Solution: Trouble.
  8. Riddle: I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old, what am I?
    Solution: A candle.
  9. Riddle: What answer can you never answer yes to?
    Solution: Are you asleep yet?
  10. Riddle: What is so fragile that saying its name breaks it?
    Solution: Silence.
  11. Riddle: What is always in front of you but can’t be seen?
    Solution: The future.
  12. Riddle: What’s black and white and blue?
    Solution: A sad zebra.
  13. Riddle: What has a neck but no head?
    Solution: A bottle.
  14. Riddle: What word is spelled wrong in the dictionary?
    Solution: Wrong.
  15. Riddle. What can you break, even if you never pick it up or touch it?
    Solution:: A promise
  16. Riddle: What begins with an E and has only one letter?
    Solution: An envelope